Történelem Nyomtatás

Amikor a diák meghallja a történelem tantárgy nevét, utálattal teli borzongás fut végig rajta. A szeme előtt különböző évszámok jelennek meg, amihez semmit sem tud kötni. Felidéződik benne Sztálin, Hitler és talán még Drakula gróf képe is, amelyek így együttesen leginkább a történelemtanárára emlékeztetik, aki nem átallotta megkérdezni tőle, hogy mikor koronázták meg az első királyunkat, vagy hogy mikor volt a tatárjárás, esetleg a Rákóczi szabadságharc. Sőt ez a rettenthetetlen tanár „lemegy kutyába”, és olyan bonyolultnak tűnő kérdéseket is képes feltenni, hogy mi az a hűbéri lánc, vagy mi jellemző a spártai nevelésre, vagy miért nevezték Hunyadi Jánost törökverőnek.

Úgy gondolom, hogy történelemórán csak olyan dolgokról hallotok, ami hozzátartozik az általános műveltséghez. Ezek az ismeretek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy értően meg tudjatok nézni egy híradót, egy filmet, vagy el tudjatok olvasni egy komolyabb újságcikket. (Természetesen nem a Dörmögő Dömötörre vagy a Buci Macira gondoltam.)

Miért fontos még a történelem?

Azért, mert a történelemben minden benne van, ami az emberiséggel történt. Nemcsak a régi dolgok, hanem az egészen friss események is. Például történelmi esemény az is, hogy beléptél a Pályaválasztási kiállítás kapuján, és megálltál a Kandó standja előtt, hiszen ez már a múlté, tehát történelem. Igaz, feltehetően erről a számodra fontos eseményről nem fognak írni az iskolakönyvek, de a Te saját történelmedet tartalmazó könyvedben – amely a fejedben található – mégis csak benne lesz.

Igaz, ha nem hozzánk jössz, akkor rövidesen kitörlődik a memóriádból. Ha a Kandót választod, rengeteg, kitörölhetetlen élményben lesz részed. Hogy milyenekben?

Megtudod, ha nálunk fogsz tanulni!

 

Takács Gábor