Nyomtatás

Ingolstadt projekt

 

Középiskolánk már másodszor vehetett részt a Leonardo pályázatnak köszönhetően egy kéthetes külföldi képzésen, amelynek keretén belül a műszaki informatikusok közül néhányan részt vehettek. A képzésre Németországban, egy bajor városban, Ingolstadt-ban került sor egy különböző szakokat oktató iskolában.

 

A második, hat fős turnus 2008 telén, november 29.-én fagyos hajnalban indult útnak. Az utazás nagyon hosszú volt, de megérte, mert jó kalandnak ígérkezett ez a projekt. A csapat tagjai: Bordács Mihály, Deme Gábor, Jurák Dávid, Kristóf Erika, Szihalmi Kitti, Zsilkó Gábor.

 

Délutáni érkezésünket követően elfoglaltuk a szálláshelyünket, mely egy régi katonai szállás volt a második világháború idején. Az esti órákban besétáltunk a belvárosába, ahol már éreztük a német hangulatot és mentalitást. Viszonyítási alapot kaptunk a német és magyarországi körülményekről, gazdasági és társadalmi helyzetről. A legelső napunkat a város körbejárásával és internet-kávézó keresésével töltöttük.

 

A kommunikáció a kezdettekkor nehéznek bizonyult, hiszen még nem volt alkalmunk külföldi környezetben használnunk nyelvtudásunkat. A nehézségeket leküzdve, kezünket és lábunkat is használva meg tudtuk értetni magunkat a németekkel. Továbbá a nyelvi akadályok leküzdésében nagy segítségünkre volt Joó Szilvia tanárnő is, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni segítségét.

 

Az első iskolai napunk érdekesen kezdődött. Reggel indulni készültünk az iskolához, melyet Tordai György tanár úr mutatott meg előző napon. Ebben a pillanatban egy számunkra még nem ismert ember köszöntött, ő volt az egyik iskolai tanár, Klaus Ostermeier. Szerencsénkre elkísért minket a „valódi” épülethez, mivel csak utólag derült volna ki, hogy egy másik iskolába mentünk volna, amelynek az épülete csak hasonlított az eredetileg vélt célállomáshoz.

 

A fogadtatás nem igazán felelt meg a mi elvárásainknak. Az iskola körbejárása is csak a negyedik napon történt meg. Az órákon a német diákokkal együtt vettünk részt, viszont az órák többsége elég érdekesen zajlott, mivel sok tanár nem igazán vett minket figyelembe, de az iskola vezetősége rendszerint rendelkezésünkre állt. Minden héten más osztállyal voltunk, így több barátság is születhetett.

 

A diákoknak bemutattuk országunkat és az iskolánkat – melyet az előző turnus sűrű elfoglaltsága miatt nem tudott teljesíteni -, sőt még egy digitális technika órát is tartottunk nekik, mely ismeretanyagot nehéznek találták. Az órát részekre bontva tartottuk, témája pedig egy közlekedési jelzőlámpa megvalósítása volt kombinációs hálózattal. Ezen órára való felkészülésben Kiss Roland kísérőtanárunk nyújtott instrukciókat.

 

A szakmai órákon bebizonyosodott, hogy e téren sokkal felkészültebbek vagyunk náluk és bizonyos esetekben talpraesettebbek is voltunk. Ez betudható annak, hogy a magyar oktatás szélesebb látókörben ad betekintést a szakmába és mi jobban át tudtuk látni a folyamatokat. Ebből a következtetéseket levontuk és arra jöttünk rá, hogy a magyar szakemberek sokkal keresettebbek külföldön, mint a németek.

 

Délutánonként a belvárosban a bóklászás és a vásárlás volt a fő tevékenységünk, de megkóstoltuk a német specialitásokat is J, és a török ételeket is megízleltük. Szerencsékre a téli időpontot fogtuk ki és ilyenkor állandó jelleggel egy búcsúszerű tér volt kialakítva (Weinächtskindmarkt), ahol rendszeresen megfordultunk.

 

Például, amikor egy fagyos napon a diákok és tanáraik meghívtak minket egy forralt borra. Itt már felszabadultabb hangulatban tudtunk beszélgetni és ismerkedni. A diákok nagy érdeklődést mutattak a német szavak magyar megfelelője iránt, így jókat tudtunk szórakozni.

Sajnos nem mozdultunk ki minden nap a nagy hideg miatt, de a karácsonyi díszekkel feldíszített város esténként visszaadta a lelkesedésünket a kimozdulásra. Bár a nyári csapat valamivel melegebb időt fogott ki, de ezt a látványt nem múlhatta felül.

 

Egy nap az iskola idegenvezetőt adott mellénk, hogy megnézzük a város nevezetességeit. Ebből a legérdekesebb a belváros volt, amely egy második világháborús katonai erődítmény, amelyet egy városfal vesz körül. A városfal több részén a falat házak sora alkotja, mely meglepő volt számunkra. Ennek hatására sok kérdés merült fel bennünk, melyre a Hadi Múzeumban kaptunk választ. Itt ismereteket szereztünk a város és egész Németország hadtörténetéről.

 

Az egyik napon lehetőségünk volt megtekinteni az Audi gyár oktatási központját. Irigyrésre méltóan magas színvonalú eszközökkel találkoztunk, amelyek nagyban elősegítik az ott tanulók elméleti tanulmányainak gyakorlati alkalmazását. Ezt követően ellátogattunk a nem messze lévő Audi Múzeumba, ahol betekintést nyerhettünk az autógyár fejlődéstörténetébe, megismerhettük a legrégebbi és legújabb fejlesztéseket. Ezt alapul véve tudtunk párhuzamot vonni más autógyárak modelljeivel.

 

Hétvégén elmentünk Münchenbe, ahol szétszakadtunk több részre és különböző utakat jártunk. Sétáltunk és nézelődtünk a belvárosban, néhányunknak alkalmunk adódott a valódi bajor gasztronómiába is belekóstolni. Nagyon érdekes volt számunkra a német vasút, mert utazás közben úgy éreztük, mintha siklanánk. Ez is Németország fejlettségét és életszínvonalát tükrözi.

 

Az utolsó tanítási napon sor került a projekt zárására, mely keretén belül a német és a magyar fél megosztotta egymással élményeit, tapasztalatait. A további együttműködés reményében bízva és a vendéglátásunkért egy csekély ajándékkal, hungarikummal leptük meg a projekt koordinátorait.

 

A utolsó szombati nap már csak a hazautazásról szólt, többen már nagyon várták, hogy hazaérjenek. Így visszagondolva nagyon jól éreztük magunkat, hatalmas élmény részesei lehettünk. Már idehaza rövidnek találtuk ezt a két hetet és szívesen maradtunk volna még egy kevés időt.

 

Életünk egyik legmeghatározóbb élménye volt, szívesen fogunk rá visszagondolni. Tapasztalataink azt mutatják, hogy nagyobb lehetőségeink nyílnak, ha jobban törekednénk a nyelvtudásunk magasabb szintre való emelésére és a kinti kommunikációt is megkönnyíti. Erre a közeljövőben mi is törekedni próbálunk. Ezért szeretnénk mindenkinek a figyelmébe ajánlani az ilyen és ehhez hasonló lehetőségeket ragadja meg és használja ki!!!

 

Tschüss!